XIAMEN - Luchtvaartmaatschappij KLM is de afgelopen weken tientallen miljoenen aan omzet misgelopen en heeft nog eens rond de 10 miljoen euro aan kosten moeten maken door de onrust in de Arabische landen en de problemen in Japan.

Dat zei topman Peter Hartman van KLM dinsdag.

KLM was bezig het aantal vluchten op Japan op te voeren. ''Nu kijken we of we terug moeten in frequentie.'' Ook loopt de olieprijs rap op.

''In 2004 waren we binnen de Air France-KLM groep ruim 2 miljard euro kwijt aan brandstof, nu is dat dik 6 miljard euro."

50 euro

"Gezien de omstandigheden in de markt en de hoge olieprijzen ziet KLM zich genoodzaakt de prijzen op verre bestemmingen te verhogen. ''Dat komt neer op 20 tot 50 euro per retourticket'', zei Hartman.

''We vlogen vijf keer in de week op Libië, dat is nu nul en omdat het luchtruim daar dicht is, moeten we omvliegen bij vluchten naar Kenia en Zuid-Afrika'', zei Hartman. Ook op Egypte moest veel omgegooid worden. De vraag naar reizen naar dat land is sterk verminderd. ''Het zijn kleine markten maar je bent toch zo 5 tot 10 miljoen euro kwijt.''

'Boekingen lopen terug'

Bovendien ziet Hartman de boekingen al enige tijd teruglopen. ''En dat zet door, vooral op Azië en Afrika.'' KLM heeft tijdens de crisis geleerd snel te schakelen. ''Daardoor kunnen we nu snel reageren. Op bedreigingen en op kansen.''