BAARN/LONDEN - Het totaal aantal boekingen voor de zomervakanties, de periode van april tot november, is dit jaar tot nu toe 3 procent hoger dan dat voor dezelfde periode vorig jaar.

Dat meldde brancheorganisatie ANVR dinsdag.

Het aantal geboekte vliegreizen was op 20 maart 7 procent meer dan een jaar eerder, maar het aantal ''eigenvervoerreizen'', waarbij de vakantieganger zelf de auto neemt of het vliegtuig regelt, is dit jaar 3 procent lager.

De cijfers gaan over de periode tot 20 maart en zijn gebaseerd op de zogeheten ANVR/GfK Travelscan.

Ook in andere Europese landen is het aantal boekingen tot dusver hoger dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van Thomas Cook, het op een na grootste reisbureau van Europa.

Turkije

De ANVR-cijfers laten in Nederland een groei van 18 procent zien bij de vliegreizen naar Turkije, terwijl ook Spanje (plus 10 procent) dit jaar populair is.

De brancheorganisatie tekent bij de cijfers aan dat ''laat'' boeken ook dit jaar doorzet, waardoor het aantal geboekte reizen in de eerste maanden dus steeds minder zegt over het totale aantal boekingen in een jaar. Dat geldt vooral voor de bestemmingen die minder ver weg zijn.