AMSTERDAM – De Europese bankautoriteit (EBA) gaat bankbonussen onderzoeken nadat veel banken zich niet aan de regels lijken te houden. Dit meldt persbureau Bloomberg maandag op basis van twee anonieme bronnen.

De toezichthouder voor de bankensector gaat kijken of nationale toezichthouders de Europese regels wel goed hebben geïmplementeerd. De EBA zou nationale autoriteiten om uitleg kunnen vragen of zou nieuwe regels kunnen voorstellen voor de EU, volgens de anonieme bronnen.

Onder EU-regels mogen bankiers 25 procent van hun bonus in contanten ontvangen. De rest moet in aandelen worden betaald die pas na drie jaar mogen worden verzilverd.

Eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) zei vorige maand dat er geen aandacht wordt gegeven aan de oproep om bankbonussen te matigen. De EU zou daarom verdere stappen overwegen.

ING

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank verklaart tegenover NUzakelijk geen extern contact te hebben gehad met de EBA over een onderzoek.

In Nederland kwam vooral ING onder vuur te liggen nadat het bestuur een bonus mee naar huis zou nemen terwijl de bank nog staatssteun moet terugbetalen aan de Nederlandse staat. Daarnaast werden de pensioenen van ING-werknemers bevroren.

Bestuursvoorzitter Jan Hommen zou bovenop zijn jaarsalaris van ruim 1,35 miljoen euro ongeveer 1,25 miljoen euro aan variabele beloning krijgen. Hiervan bestond de helft uit contanten en de rest uit aandelen. Het bestuur besloot uiteindelijk van de bonus af te zien.

Groot-Brittannië

Ook in Groot-Brittannië is onvrede ontstaan over bonussen van bankiers. De topman van Barclays, Robert Diamond, nam in totaal 10,4 miljoen dollar (7,3 miljoen euro) mee naar huis. Hiermee is hij de best betaalde bankier van Groot-Brittannië.

Royal Bank of Scotland (RBS), de grootste bank in handen van de Britse staat, heeft in totaal 28 miljoen pond (32 miljoen euro) meegegeven aan topman Stephen Hester en 8 andere bankiers.