LONDEN - De Ierse regering wil een nieuwe overeenkomst sluiten met de Europese Centrale Bank (ECB) over financiële steun aan de Ierse bankensector. Dat meldde de zakenkrant Financial Times maandag.

Dublin wil met de ECB een nieuwe steunregeling van 60 miljard euro voor de middellange termijn overeenkomen, aldus de krant.

Die moet de huidige noodfinanciering ter waarde van 70 miljard euro van de Ierse centrale bank aan de bankensector vervangen.

Door de nieuwe regeling wil de Ierse regering voorkomen dat de banken moeten overgaan tot noodverkopen om hun kapitaalpositie te versterken. De vrees bestaat dat deze noodverkopen zullen leiden tot forse verliezen door afschrijvingen op bezittingen, waardoor de regering weer moet bijspringen.

Stresstesten

Donderdag worden de uitkomsten bekendgemaakt van de stresstesten die Ierse banken hebben moeten ondergaan. Naar verwachting van economen blijkt uit die testen dat de vier grootste Ierse kredietverstrekkers nog circa 25 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben.

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakten vorig jaar 85 miljard euro aan noodsteun vrij voor Ierland. Hiervan ging 35 miljard euro naar de banken in Ierland.

Meebetalen

Zondag zei een Ierse bewindsman nog dat bepaalde obligatiehouders van Ierse banken mogelijk moeten meebetalen aan de crisis. Zij moeten volgens hem verliezen accepteren op leningen die niet zijn gegarandeerd door de overheid.

Daarmee wordt een deel van de kosten van de steun aan de banken afgewenteld op investeerders in plaats van belastingbetalers, aldus de minister. De ECB is tegen dit voornemen omdat de centrale bank vreest dat hierdoor andere investeerders worden afgeschrikt.