AMSTERDAM – Projectontwikkelaars in Amsterdam krijgen pas een vergunning voor nieuwbouw op een toplocatie in de stad als zij elders in de stad evenveel vierkante meters leegstand opruimen.

Dit zegt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan maandag in Het Financieele Dagblad.

Met de maatregel wil de gemeente Amsterdam de leegstand van kantoren in de stad aanpakken. Op dit moment is 17 procent van de kantoorruimte in de stad ongebruikt.

Projectontwikkelaars kunnen leegstand opruimen met sloop of door het betreffende pand een nieuwe bestemming te geven. De gemeente benadrukt dat de haalbaarheid van de maatregel nog wordt onderzocht.

De vrees bestaat dat projectontwikkelaars mogelijk minder geld willen betalen voor de grond.

Kritiek

Projectontwikkelaars reageren in de krant kritisch op het plan. "De leegstand heeft verschillende oorzaken. Je kunt dan niet ineens de rekening helemaal bij de projectontwikkelaars neerleggen en eisen dat die het maar oplossen", zegt de directeur van de koepelorganisatie voor projectontwikkelaars Neprom, Jan Fokkema.

Ook zou de maatregel eigenaren van lege kantoren ten onrechte belonen. Hun leegstaande kantoorpand maakt het namelijk in één klap mogelijk op een toplocatie in de stad te bouwen.

Daarom zou het mogelijk moeten worden leegstaande kantoren voor een lage prijs te kunnen kopen, zodat ze die kunnen opknappen.