LISSABON - De demissionaire regering van Portugal zou een overbruggingskrediet kunnen aanvragen als de financiële crisis in het land escaleert. Dat heeft oppositieleider Pedro Passos Coelho zaterdag gezegd in een vraaggesprek met persbureau Reuters.

De sociaaldemocraat benadrukte echter dat zijn partij, de Partido Social Democrata (PSD), volledig achter de afspraken met Brussel staat om de begrotingstekorten aan te pakken. ''We moeten voorkomen dat we om noodhulp moeten vragen.''

Vorige week viel de minderheidsregering onder leiding van premier Socrates, nadat een aantal partijen, waaronder de PSD, tegen bezuiningen hadden gestemd.

Door de val van de regering denken marktkenners dat Portugal binnenkort een beroep zal doen op het noodfonds van de EU en het IMF. Portugal zegt echter aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

Logisch

Het zou logisch zijn als Portugal om steun vraagt uit het Europese noodfonds, hoewel het politieke klimaat in het land zo'n stap bemoeilijkt. Dat zei voorzitter Ewald Nowotny van de Oostenrijkse centrale bank tegen radiostation ORF.

''De politieke situatie in Portugal is duidelijk verslechterd'', aldus Nowotny.

Ramingen

De Oostenrijker zou het Portugal ''vanuit economisch perspectief'' aanraden om de hand op te houden in Brussel. ''Maar economisch beleid valt onder politiek en in Portugal draait nu alles om de binnenlandse politiek.''

Volgens diverse ramingen heeft Portugal in ieder geval 75 miljard euro aan steun nodig. ''Dat is geen onrealistisch bedrag'', aldus Nowotny, die zelf geen raming wilde geven.