AMSTERDAM – Banken door heel Europa proberen van hun Portugese staatsschulden af te komen. Dit zorgt voor nog meer druk op de Portugese overheid om steun te vragen bij de EU en het IMF. Dit schrijft The Sunday Times op basis van anonieme bronnen.

“Als jij directeur risicomanagement bent bij een grote bank in Europa, zijn Portugese schulden het laatste wat je op je balans wilt hebben”, verklaart een hoge bankier.

“Zelfs al verkoop je het niet, je laat iemand het niet zomaar meer kopen, ongeacht de winst die je erop kan maken.”

Doordat banken geen schuld meer durven te kopen moet Portugal steeds meer rente betalen als het geld wil lenen. De rente voor een tienjarige obligatie ligt nu rond de acht procent. Volgens marktkenners is dit niveau onhoudbaar voor de Portugese regering.

Bezuinigingsplannen

Nadat het Portugese parlement vorige week de bezuinigingsplannen van de regering afwees, namen de zorgen over de Portugese staatsschulden weer toe.

Bovendien nam premier Jose Socrates ontslag en kan het land volgens de eigen grondwet pas na twee maanden weer verkiezingen uitschrijven. Functionarissen van de EU proberen nu te overleggen met leiders van alle grote partijen om toch tot overeenstemming te komen.

Geen steun

Analisten geloven dat Portugal genoeg geld heeft om een lening van 4,3 miljard euro te herfinancieren in april, maar een lening van bijna 5 miljard euro in juni gaat moeilijk worden.

Socrates blijft ondertussen aan als demissionair premier. Hij verklaarde onlangs dat Portugal geen steun nodig heeft van de EU.

Overbruggingskrediet

De demissionaire regering van Portugal zou een overbruggingskrediet kunnen aanvragen als de financiële crisis in het land escaleert. Dat heeft oppositieleider Pedro Passos Coelho zaterdag gezegd in een vraaggesprek met persbureau Reuters.

De sociaaldemocraat benadrukte echter dat zijn partij, de Partido Social Democrata (PSD), volledig achter de afspraken met Brussel staat om de begrotingstekorten aan te pakken. ''We moeten voorkomen dat we om noodhulp moeten vragen.''

Binnenlandse politiek

Het zou logisch zijn als Portugal om steun vraagt uit het Europese noodfonds, hoewel het politieke klimaat in het land zo'n stap bemoeilijkt. Dat zei voorzitter Ewald Nowotny van de Oostenrijkse centrale bank zondag tegen radiostation ORF.

De Oostenrijker zou het Portugal ''vanuit economisch perspectief'' aanraden om de hand op te houden in Brussel. ''Maar economisch beleid valt onder politiek en in Portugal draait nu alles om de binnenlandse politiek.''

Volgens diverse ramingen heeft Portugal in ieder geval 75 miljard euro aan steun nodig. ''Dat is geen onrealistisch bedrag'', aldus Nowotny, die zelf geen raming wilde geven.

Lees alles over de eurocrisis in het dossier