AMSTERDAM – ABN Amro wilde helemaal geen bonussen uitkeren aan het bestuur van de bank. Dit verklaart een woordvoerder donderdag tegenover NUzakelijk.nl in reactie op een eerder bericht hierover.

In het bericht schrijft het Financieele Dagblad dat de raad van commissarissen van ABN Amro een bonus wilde uitdelen, maar dat het ministerie van Financiën daar een stokje voor stak. Een woordvoerder ontkent dit.

“Voordat de raad van commissarissen bijeen zou komen om over de bonussen te praten waren er diverse confrontaties met onder andere het ministerie van Financiën”, verklaart een woordvoerder.

“Hierna bepaalde de raad dat er geen sprake zou zijn van bonussen voor het bestuur en de laag daaronder, de algemeen directeuren.”

Afspraak

Het ministerie beriep zich volgens het FD op de afspraak dat banken met staatssteun geen bonus mogen uitdelen als ze geen winst maken.

ABN Amro heeft een verlies gemaakt over het afgelopen jaar, maar de raad vond dat de bank keihard had gewerkt en dat zonder een splitsing van ABN en Fortis de bank winst had gemaakt.

Volgens de woordvoerder heeft de afsplitsing ruim 800 miljoen euro gekost. Zonder deze kosten zou de bank inderdaad 300 miljoen euro winst hebben gemaakt, maar de raad van commissarissen deed desondanks geen voorstel om bonussen uit te keren.

Onder vuur

Vorige week lag branchegenoot ING nog onder vuur omdat het bonussen wilde uitdelen aan het bestuur. Topman Jan Hommen zou bovenop zijn salaris van 1,35 miljoen euro ook een bonus van 1,25 miljoen euro ontvangen. ING trok uiteindelijk het voorstel in onder druk van de publieke opinie.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager wil nu een wet gaan maken om banken die staatssteun ontvangen te verbieden bonussen uit te keren.