LISSABON - Het Portugese parlement heeft woensdag de bezuinigingsplannen van de regering afgewezen. Dit betekent het einde van de minderheidsregering van premier José Socrates.

Socrates heeft inmiddels zijn ontslag ingediend. Dat maakte de Portugese president Anibal Cavaco Silva woensdagavond bekend.

De premier had eerder al gezegd dat hij zou opstappen bij een dergelijke uitkomst van het debat.

''Vandaag hebben alle oppositiepartijen de maatregelen afgewezen die door de regering waren voorgesteld om te voorkomen dat Portugal zijn toevlucht moet nemen tot externe hulp'', zei een teleurgestelde Socrates in een televisietoespraak.

Hoge staatsschuld

De bezuinigingen moesten het geldgebrek van de Portugese regering verhelpen. Het land heeft zo'n hoge staatsschuld dat het problemen kan krijgen om nog nieuwe leningen af te sluiten. De situatie in Portugal kan gevolgen hebben voor de euro.

De besparingen moeten het begrotingstekort binnen een jaar terugdringen van 7,3 procent tot 4,6 procent van het bruto nationaal product.

De regering wilde onder meer de pensioenen bevriezen. De regering wil vermijden dat Portugal EU-steun moet aanvragen, net zoals Griekenland en Ierland.

Recessie

Andere partijen vonden de plannen te ver gaan. ''De maatregelen brengen de economie weer in recessie", klaagde de communistische partij.

Naar verwachting houdt Portugal binnenkort vervroegde verkiezingen.