DEN HAAG (ANP) - TNT Post voelt er niks voor om mee te doen aan een fonds ter verbetering van de positie van werknemers op de postmarkt. Dat zei directeur Pieter Kunz van TNT Post dinsdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De suggestie van het fonds komt van Ruud Vreeman, die werd aangesteld als adviseur om een impasse te doorbreken op de postmarkt.

De bedoeling is dat met geld uit het fonds meer werknemers bij nieuwe postbedrijven zoals Sandd en SelektMail een vast contract krijgen. Maar Vreeman stelde ook voor dat TNT Post meedoet aan het fonds om boventallig personeel aan ander werk te helpen.

Maar Kunz ziet daar niets in. ''Dat fonds was bedoeld voor de nieuwe postbedrijven. Wij zijn er met de haren bijgesleept, maar hebben er geen rol in omdat we gewoon arbeidsovereenkomsten hebben.''

Forse saneringen

TNT Post kondigde vorig jaar forse saneringen aan, wat leidde tot diverse stakingen in de postbezorging.

Vreeman stelde eerder voor dat de nieuwe postbedrijven in 2014 ongeveer 80 procent van de werknemers in dienst te hebben. Ze kregen tot 1 april de tijd hier met vakbonden overeenstemming over te bereiken.

Deze opzet kreeg steun van de Tweede Kamer. Wel staat het parlement erop dat als de onderhandelingen mislukken, de Staat alsnog strenge regels oplegt aan de nieuwe postbedrijven.

Constructief

Juist die dreiging hangt postbedrijf Sandd en andere nieuwkomers ''als een zwaard van Damocles boven het hoofd'', zei Gert-Jan Morsink, directeur van Sandd dinsdag. Hij noemt het overleg met de vakbonden ''constructief'' en streeft ernaar succes te boeken voor 1 april. Tegelijk kan hij ''geen kant meer uit'' door de deadline van 1 april.

Liever krijgt Sandd uitstel van staatssecretaris Henk Bleker (belast met post) totdat duidelijk wordt of Sandd concurrent SelektMail mag overnemen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft nog geen uitsluitsel hierover gegeven.

Prijsdruk

Morsink denkt dat door de overname de prijsdruk afneemt op de postmarkt waardoor er meer geld over is voor arbeidsvoorwaarden voor personeel.

Egon Groen van FNV Bondgenoten zei dat hij ''een hard hoofd heeft'' in de onderhandelingen. Maar de partijen zijn nog niet klaar met het overleg. Donderdag praat de Tweede Kamer met Bleker over de postmarkt.