RIJSWIJK - De ING-top ziet af van de bonus over 2010 en ook de salarisverhoging van twee procent over 2011 gaat niet door. Dat schrijft topman Jan Hommen dinsdag in een ingezonden brief in de Volkskrant.

''Tot mijn grote spijt moet ik constateren dat de variabele beloning voor de raad van bestuur over 2010 het herstellende vertrouwen van onze klanten en de samenleving (...) hernieuwde schade dreigt toe te brengen'', motiveert Hommen de beslissing.

Wel stelt hij dat de beloning eigenlijk conform de afspraken met het ministerie van Financiën was.

Signaal

Hommen schrijft dat de ING-top onvoldoende heeft ingeschat welk signaal van de bonus uitgaat naar de samenleving. De ING-bestuurders zullen geen variabele beloning meer ontvangen zolang de steun die ING van de staat heeft ontvangen, niet volledig is terugbetaald, liet hij nu weten.

Goede stap

Op Twitter reageren de eerste politici positief op de maatregel van ING. Minister van Financiën Jan Kees de Jager spreekt van een "zeer goede stap van ING".

Daarmee loopt de bank volgens De Jager vrijwillig vooruit op zijn aangekondigde wetgeving. "Is signaal dat zelfregulering/publieke reactie wel degelijk kan werken", zo twittert de minister. Zijn CDA-collega Mirjam Sterk vindt het ook een verstandig besluit, alleen "Jammer dat daar zoveel druk voor nodig was!".  

Acties

Ewout Irrgang, financieel woordvoerder van de SP noemt het "de enige juiste beslissing". "Belde gisteren nog #ING dat SP consumentenacties voorbereid. Nu niet meer nodig", zo twittert hij.

Diederik Samson (PvdA) stond "op het punt onze ING-rekening op te heffen. Maar besluit om van bonus af te zien, verdient een kleine aanmoediging. We blijven nog."  Ineke van Gent (GroenLinks) twitter "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. En nu de regels aanpassen! #topbesluit".

Arie Slob van de ChristenUnie noemt het ING-besluit via Twitter "verstandig". "ING-top ziet af van bonus en geeft toe verkeerde inschatting te hebben gemaakt", aldus Slob.

Jaaverslag

Vorige week bleek uit het jaarverslag van ING over 2010 dat Hommen bovenop zijn salaris van 1,35 miljoen euro ook een bonus zou ontvangen van 1,25 miljoen euro.

De Tweede Kamer en ook de vakbonden reageerden boos . Minister Jan Kees de Jager van Financiën kondigde zondag aan dat hij in de wet gaat vastleggen dat banken die steun krijgen van de Staat, voortaan geen bonussen meer mogen uitkeren aan de bestuurders.