AMSTERDAM - Werknemers in Nederlandse havens moeten oppassen voor stralingsgevaar bij containers en schepen die vanuit Japan komen. Een heleboel containers op een hoop kunnen samen een schadelijke hoeveelheid straling uitzenden.

Daarvoor waarschuwen FNV Bondgenoten en de Stichting Veilige Haven.

Een enkele container uit Japan zal geen ernstige problemen veroorzaken. De Stichting Veilige Haven, die zich richt op samenwerking tussen werkgevers- en werknemersorganisaties, wijst erop dat Tokio in een gebied met een groot stralingsrisico ligt.

Daarom zou het zeker zin hebben om een waarschuwing uit te laten gaan.

Kernreactoren

In Japan zijn er door een aardbeving en een tsunami grote problemen met kernreactoren in de prefectuur Fukushima. Daarbij is radioactieve straling vrijgekomen. Uit melk- en spinaziemonsters bleek dat de wettelijke norm tot honderdtwintig kilometer afstand van de kerncentrale wordt overschreden.

Op vliegvelden wordt alle lading al op radioactiviteit gecontroleerd. Rotterdam heeft ook al jaren detectiepoorten om nucleaire straling te meten. De stichting wijst er echter op dat niet alleen containers, maar ook schepen, stangen en andere zaken besmet kunnen zijn.

Afspoelen

"Als je niet ergens aan hoeft te komen, blijf dan overal van af", adviseert de stichting. "Ga er niet vanuit dat een lange zeereis wel gezorgd heeft voor het afspoelen of afwaaien van gevaarlijke radioactiviteit."