NEW YORK - De effectenbeurs in New York heeft zich maandag enigszins hersteld van de verliezen die het afgelopen vrijdag leed door winstnemingen en angst voor nieuwe boekhoudschandalen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 8919,01 punten, een winst met 46,05 punten. De schermenbeurs Nasdaq, de graadmeter voor technologiefondsen, sloot 11,05 punten hoger ofwel 0,8 procent op 1391,67 punten.

Aanvankelijk leek het erop dat de belangrijkste indices in navolging van vrijdag opnieuw lager zouden eindigen. Na een positieve opening ging het al snel neerwaarts. Maar in het laatste uur van de handel stegen de graadmeters weer, waarbij de Dow een verlies van meer dan honderd punten goed maakte.

Wispelturig en dun

De inhaalrace van de Dow werd door een handelaar positief genoemd, maar hij wees er tegelijkertijd op dat er weinig waarde aan kon worden gehecht. Daar is de markt nog veel te wispelturig voor, meende hij. Bovendien was de handel maandag uiterst dun.

Een concrete aanleiding voor het late herstel was niet voorhanden. Na opening kwamen er macrocijfers beschikbaar over de verkoop van woningen in de Verenigde Staten. Die waren gunstig, maar maakten aanvankelijk weinig indruk.

Slecht rapport

Meer invloed op het verloop in de Dow hadden berichten over Walt Disney en Wal-Mart. Het amusementsconcern kreeg een negatief rapport van een kredietbeoordeler aan zijn broek en eindigde bijna procent lager.

Supermarktketen Wal-Mart leek ook af te koersen op een slechte dag, nadat het concern zijn omzetverwachting voor een groot aantal winkels neerwaarts had bijgesteld. Het aandeel stond lang op verlies, maar in de laatste handelsuren werd dit omgebogen tot een plusje van 0,4 procent.

AOL

De gebeten hond op Wall Street was mediaconcern AOL Time Warner. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal berichtte dat het concern een onderzoek doet naar mogelijke boekhoudkundige onregelmatigheden bij zijn internetonderdeel Oxygen. Het aandeel verloor 3,6 procent.

Euro

De euro noteerde in New York 0,9716 dollar tegen 0,9730 eerder op de dag in Amsterdam.