AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Rabobank twee boetes opgelegd van in totaal 10.000 euro. De boetes vloeien voort uit een breed onderzoek van het AFM naar advisering en kredietverstrekking.

Dat heeft de toezichthouder donderdag bekendgemaakt.

Volgens de AFM heeft Rabobank kredieten verstrekt, terwijl de bank onvoldoende heeft beoordeeld of consumenten de maandelijkse lasten wel kunnen betalen. Verder heeft Rabobank hypotheken verstrekt die onverantwoord zijn.

Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker in Nederland, kreeg in oktober ook al twee boetes van de toezichthouder van in totaal 150.000 euro.

Hypotheken

De bank had volgens de AFM hypotheken verstrekt, terwijl de bank onvoldoende had beoordeeld of de starters in kwestie wel in staat waren de maandelijkse kosten te betalen.

Jonge, goed opgeleide mensen die voor het eerst een huis willen kopen, konden na uitvoerig overleg een hogere hypotheek afsluiten. De bank baseerde zich op cijfers van het CBS en haar eigen ervaring.

Boetes

''De twee boetes van in totaal 10.000 euro zijn opgelegd vanwege de toepassing van het beleid'', zei een woordvoerder van Rabobank.

''Verder gebruiken wij de statistieken van het CBS niet meer bij het verstrekken van hypotheken. Mensen die een hypotheek willen, moeten nu zelf aantonen dat zij over een aantal jaren meer gaan verdienen, bijvoorbeeld door een concrete toezegging van de werkgever.''