AMSTERDAM - De Amerikaanse econoom Paul Krugman maakt zich geen zorgen over de negatieve effecten van de natuurramp in Japan op de wereldeconomie. Dat schrijft hij in zijn column in the New York Times.

"Ik hoor veel zorgen over de financiële impact van de ramp", schrijft Krugman. "Japan moet honderden miljarden dollars besteden aan de wederopbouw, dus zal Japan minder kapitaal gaan exporteren en zelfs een tijdje kapitaal moeten importeren. Volgens het verhaal leidt dat tot stijgende rentes."

De Nobelprijswinnaar denkt daar echter anders over. "In normale tijden zou dit het geval zijn, maar we leven niet in normale tijden. We zitten nog steeds in een liquiditeitsval."

Er is sprake van een liquiditeitsval wanneer er meer spaargeld beschikbaar is dan bedrijven willen investeren, zelfs bij een rente van nul procent.

In werking

"Dus als de overheid geld gaat lenen, gaat dat niet ten koste van privéinvesteringen en zal dat de rente niet stuwen", schrijft Krugman. "Het zet alleen spaargeld in werking dat eerst niet nodig was."

Dit betekent volgens Krugman dat de nucleaire ramp in Japan een expotentiële uitwerking op de economie kan hebben. "Als niet voor Japan, dan toch minimaal voor de hele wereld. Als dit vreemd klinkt, nou, zo werkt de economie van de liquiditeitsval nu eenmaal. Kijk maar naar de Tweede Wereldoorlog die een eind maakte aan de Grote Depressie (in de jaren dertig)."

"Ik maak me dus totaal geen zorgen over de impact van Japanse leningen op de wereldmarkten", besluit Krugman.

Lees alles over de ramp in Japan op onze special