AMSTERDAM - Het kabinet wil drie toezichthouders samenvoegen tot één grote waakhond. Het gaat om de Consumentenautoriteit, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Opta.

Het plan van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) wordt vrijdag in de ministerraad besproken, schrijft het Financieele Dagblad op basis van bronnen in Den Haag.

Het plan past in het kabinetsstreven naar een kleinere overheid. Het is de bedoeling dat de inkrimping van de overheid de komende jaren goed is voor een besparing van zes miljard euro doordat overlap van werkzaamheden wordt tegengegaan.

De fusie van de drie toezichthouders moet jaarlijks goed zijn voor een kostenbesparing van tien procent.

Nederlandse Zorgautoriteit

Het samenvoegen van toezichthouders is een optie die al jaren wordt besproken. Het plan van Verhagen richt zich vooralsnog alleen op de instanties die onder verantwoordelijkheid van zijn ministerie vallen.

Op termijn kan bijvoorbeeld ook een deel van de Nederlandse Zorgautoriteit worden toegevoegd.

Zelfstandig bestuursorgaan

De fusie tot de nieuwe superwaakhond moet begin volgend jaar van start gaan. De toezichthouder wordt volgens ingewijden ondergebracht in een zelfstandig bestuursorgaan. Dat betekent dat het niet onder verantwoordelijkheid van een ministerie valt.

De drie toezichthouders staan niet negatief tegenover de plannen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW is positief en denkt dat de plannen de kwaliteit ten goede komen.