AMSTERDAM – Kleine besturen met meer vrouwelijke leden zijn succesvoller dan grotere besturen met overwegend mannen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van Eversheds.

In het Eversheds Board Report zijn de prestaties van ruim 240 grote bedrijven in Europa, Azië en de Verenigde Staten tussen oktober 2007 en december 2009 geanalyseerd. Onder de onderzoeksgroep waren 50 banken.

Uit de studie van het internationale advocatenkantoor komt naar voren dat bedrijven die het beste presteerden, minder mensen in hun raden van bestuur hadden zitten. Dat gold vooral voor ondernemingen in Hong Kong, Europa en de VS.

De optimale grootte is volgens het onderzoek een bestuur met 11 leden. Zo kunnen er snellere besluiten genomen worden, is er sprake van een betere focus en is de dynamiek tussen de bestuurders beter.

Vrouwen

Verder blijkt uit het onderzoek dat besturen met meer vrouwelijke leden het tijdens de kredietcrisis beter deden. Dit was met name het geval in het Verenigd Koninkrijk en in de bankensector.

Uit de interviews die de onderzoekers hielden met 50 bestuursleden bleek dat maar 55 procent dacht dat diversiteit binnen de bestuurskamer goed was voor de prestaties van hun bedrijf.

Aandeelhouders

Ten slotte was er sprake van een sterke correlatie tussen de aandelenkoers en de aandeelhouders. Bedrijven met veel aandeelhouders die drie procent of meer van de uitstaande stukken in hun bezit hebben, deden het aanzienlijk beter.