DUBLIN - De nieuwe Ierse regering houdt vast aan de financiële doelstellingen die zijn afgesproken met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat maakten de regeringspartijen Fine Gael en Labour zondag bekend.

De nieuwe regering wil het overheidstekort in 2015 hebben teruggedrongen tot minder dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Die doelstelling is een van de eisen die de EU en het IMF eind vorig jaar verbonden aan de noodkredieten voor Ierland. In het eigen verkiezingsprogramma eiste Labour een jaar extra om het tekort, dat nu nog bijna 12 procent van het bbp bedraagt, in het gareel te krijgen.

Opnieuw onderhandelen

De nieuwe premier, Enda Kenny van Fine Gael, wil deze maand wel opnieuw onderhandelen met de EU en het IMF over de rente die Ierland moet betalen over de noodleningen. Hij vreest dat de strenge voorwaarden waaraan Ierland moet voldoen economisch herstel onmogelijk maken.

Volgens de onderhandelaars van beide partijen zijn er afspraken gemaakt over een ''sterk'' fiscaal beleid. ''Daarmee voldoen we aan de voorwaarden van de EU en het IMF, hoewel we die wel veranderd willen zien'', aldus onderhandelaar Phil Hogan van Fine Gael.

25.000 banen

Hij voegde eraan toe dat de nieuwe regering 25.000 banen wil schrappen bij de overheid. Zijn Labourcollega Brendan Howlin liet weten dat er een speciale economische raad wordt samengesteld, om beslissingen te nemen over de hervorming van de Ierse economie.

Ierland ging de afgelopen twee jaar, na jaren van sterke economische groei, bijna ten onder aan de gevolgen van de financiële crisis en de ineenstorting van de huizenmarkt.

De Ierse regering hield de bankensector overeind met tientallen miljarden euro's aan noodsteun, maar zag zich daardoor gedwongen zelf hulp aan te vragen bij de EU en het IMF.