AMSTERDAM - Eurolanden moeten de leenvoorwaarden voor Griekenland en Ierland versoepelen. Dat stelt Eurocommissaris Olli Rehn van Monetaire Zaken in het Duitse Handelsblatt dat maandag wordt gepubliceerd.

"Er is een gevaar dat we beide landen overbelasten met onze strikte voorwaarden. Daarom zouden we de rente op de leningen moeten verlagen", aldus Rehn in de krant.

Volgens de eurocommissaris zouden de leningen aan Griekenland een looptijd moeten krijgen van zeven jaar in plaats van de 3,5 jaar die ze nu hebben gekregen.

Hooggespannen verwachtingen

Rehn roept de eurolanden op nog deze maand maatregelen te nemen. De regeringsleiders van eurolanden komen vrijdag bijeen en eind maart is er een EU-top.

"Regeringsleiders hebben een grote verantwoordelijkheid, want op de financiële markten zijn de verwachtingen hooggespannen. Als we daaraan niet voldoen, zullen we dat duur betalen."

Rehn is het met de Duitse bondskanselier Angela Merkel eens dat de concurrentie in de Europese Unie verebeterd moet worden, met als belangrijkste doel de aanpassing van het loonbeleid."In een monetaire unie is het belangrijk dat de lonen worden gekoppeld aan het productiviteitsniveau."

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier