AMSTERDAM - De Russische premier Vladimir Poetin verwijt de Britse oliemaatschappij BP dat het niet heeft gemeld dat de geplande aandelenruil met staatsbedrijf Rosneft zou kunnen leiden tot problemen met Russische aandeelhouders.

Dat schrijft the Times. Het is voor het eerst dat Poetin zich met de kwestie bemoeit.

De drie Russische aandeelhouders van dochteronderneming TNK-BP zijn niet blij met de overeenkomst tussen BP en staatsoliemaatschappij Rosneft. Ze stellen dat BP in een eerdere overeenkomst heeft beloofd alle olie- en gasmogelijkheden in Rusland exclusief te benutten via TNK-BP.

In de nieuwe deal zou Rosneft een belang van vijf procent in BP in handen krijgen. De Britse oliemaatschappij zou zijn belang in Rosneft vergroten tot 10,8 procent. Ook gaan de twee samen olie- en gasvelden exploiteren in het Russische poolgebied.

Rechtzetten

Poetin heeft weliswaar ingestemd met de overeenkomst, maar zei vrijdagavond tijdens de ondertekeningsceremonie: "Ik was niet op de hoogte van de onenigheid. Het hoofd van BP heeft daar met geen woord over gerept toen ik hem ontmoette."

Hij voegde daaraan toe dat hij voor TNK-BP een rol zag weggelegd in de exploitatie van bronnen in het poolgebied en dat BP het geschil moet rechtzetten, of dat nou in de rechtszaal is of niet.

De drie Russen wilden de deal tussen BP en Rosneft frustreren en kondigden aan de zaak voor de rechter te brengen. Volgende week zaterdag zullen de aandeelhouders stemmen over de kwestie.