AMSTERDAM - De onevenwichtigheden in het Britse bankensysteem zijn niet verdwenen en beginnen zelfs weer te groeien. Dat stelt Mervyn King, de topman van de Britse centrale bank in een interview met The Daily Telegraph.

Hij sluit een nieuwe financiële crisis niet uit. "Het probleem is er nog steeds. De zoektocht naar rendement gaat door."

Banken zouden zich met betrekking tot hun klanten meer op de lange termijn moeten richten en minder op "het gewoonweg maximaliseren van de winst voor de volgende week".

Miljoenen klanten worden volgens de bankier stelselmatig uitgebuit. "En dat vinden de banken nog volkomen aanvaardbaar ook", aldus King.

Waarschuwing

Volgens de krant zouden de opmerkingen van King een waarschuwing zijn voor de Britse minister van Financiën George Osborne. Een speciaal ingestelde commissie pleit voor het splitsen van banken, maar Osborne is daar op tegen.

King: "Het probleem van banken die 'te groot om in te storten' zijn, hebben we nog niet opgelost. Voor dergelijke banken zou er geen ruimte moeten zijn in een markteconomie."

Losse onderdelen

De voorzitter van de Independent Commission on Banking sloot in januari niet uit dat zogenoemde universele banken hun zakelijke en investeringsactiviteiten in de toekomst moeten scheiden van de activiteiten waarmee ze zich op de consumentenmarkt richten. De verschillende onderdelen moeten zichzelf vervolgens kunnen financieren.

Daarmee wordt voorkomen dat gewone spaarders de dupe zijn wanneer de investeringstak van een bank failliet gaat. De verschillende onderdelen zouden mogelijk ook moeten voldoen aan strengere kapitaaleisen.