AMSTERDAM - Het Amerikaanse moederconcern Merck van MSD-Organon ziet geen heil in het overnamebod dat onlangs is gedaan op de met sluiting bedreigde researchafdeling van het bedrijf in Oss.

Overname zou Merck ruim 700 miljoen dollar meer kosten dan sluiting, betoogde de advocaat van Merck vrijdag in de rechtbank in Amsterdam.

De ondernemingsraad, de raad van commissarissen en de vakbonden spanden een kort geding aan, omdat zij vinden dat de onderhandelingen met de overnamepartij onvoldoende kans hebben gekregen.

Zij willen dat Merck en de geïnteresseerde overnamepartij, waarvan de naam geheim wordt gehouden, snel weer om de tafel gaan.

Complex

Merck vindt een overname echter veel te complex, onder meer doordat het Amerikaanse concern met te veel juridische risico's opgescheept zou worden. Het argument van Merck dat overname te weinig baanzekerheid zou bieden, werd met hoongelach ontvangen. ''Merck heeft zich nooit bekommerd om het baanverlies in Oss. Ze draaien de zaken om'', zei Iris van Dinther van de or.

De advocaat van de commissarissen, Peter Wakkie, betoogde dat er wel degelijk een gunstig bod lag. Zo gunstig dat de lokale leiding van MSD-Organon het bod wilde accepteren. Die zou zijn teruggefloten door de top van Merck, volgens de advocaat was dat tegen de afspraken.

Aspen

De onbekende partij, volgens een gerucht het Zuid-Afrikaanse farmacieconcern Aspen, wilde zowel de researchafdeling van MSD-Organon overnemen, alsook een flink aantal producten die daar ontwikkeld worden.

Naarmate de onderhandelingen vorderden en er meer duidelijkheid kwam over de ambitieuze toekomstplannen van de overnamepartij, zou Merck er volgens Wakkie voor gekozen hebben deze producten in eigen portefeuille te houden.

Volgens de raad van commissarissen, de or en de vakbonden staat de overnamekandidaat nog steeds te springen om delen van MSD-Organon over te nemen.

Hiermee zou een groot deel van de kennis en werkgelegenheid van het bedrijf in Oss behouden blijven. Volgens de advocaat van de commissarissen was de Nederlandse overheid zelfs bereid een aantrekkelijke fiscale regeling te treffen voor de overname.

Snel aan de slag

Als het aan Merck en de lokale directie van MSD-Organon ligt, gaan zij snel aan de slag met een alternatief plan dat een dag voor de zitting naar buiten kwam en waarmee 475 van de duizend banen op de researchafdeling in Oss behouden blijven.

Volgens de vakbonden is dit plan echter een doekje voor het bloeden. Zij vinden het te vaag en zijn bang dat het werk inhoudelijk minder innovatief zal zijn dan nu.

Werknemers van MSD-Organon, die vrijdag massaal naar de rechtbank waren gekomen, kunnen tijdens de uitspraak op 11 maart in Oss blijven, omdat de uitspraak op de website van de rechtbank wordt gepubliceerd.