PARIJS - De fusie tussen de Franse vervoersbedrijven Veolia Transport en Transdev, in Nederland actief via de dochterbedrijven Connexxion en Veolia Transport Nederland, is een feit. Dat hebben de bedrijven vrijdag bekendgemaakt.

Connexxion is op de Nederlandse markt aanwezig in het openbaar vervoer met bussen, treinen, boten en trams.

Verder rijdt het bedrijf touringcars, taxi's en ambulances. Veolia onderhoudt ferry-, bus- en treinverbindingen en rijdt regiotaxi's.

In een gezamenlijke verklaring laten de bedrijven weten in Nederland als zusterbedrijven te zullen opereren ''en waar mogelijk synergie te realiseren''.

Vraagtekens

Mededingingsautoriteit NMa keurde het samengaan in december goed. Vakbonden hadden hun vraagtekens bij de samensmelting, omdat de bedrijven in Nederland gezamenlijk zo'n 70 procent van de openbaarvervoermarkt bestrijken.

SP-Kamerlid Farshad Bahir wil opheldering van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu over de fusie. De Tweede Kamer sprak onlangs in een motie uit dat het kabinet alles ''binnen haar mogelijkheden'' moest doen om de fusie tegen te houden.

Schultz gaf toen al aan dat ze daar geen reden voor zag, omdat er genoeg marktaandeel overblijft voor andere bedrijven.

Spoeddebat

Bashir wil nu weten wat het kabinet heeft gedaan om het samengaan van de twee bedrijven te blokkeren. Mogelijk vraagt hij een spoeddebat aan met de minister.