AMSTERDAM - Een ex-directeur van woningcorporatie De Key uit Amsterdam moet 3,2 miljoen euro schadevergoeding betalen aan zijn voormalige werkgever. Ook moet hij zijn ontslagvergoeding teruggeven.

De rechtbank in de hoofdstad heeft eerder deze week geoordeeld dat hij zich heeft schuldig gemaakt aan ''opzettelijke misleiding''.

De man was in 2005 betrokken bij de transactie van een stuk grond in Zeewolde. Daarbij werd De Key voor 3,2 miljoen euro benadeeld. Dat bedrag is verdiend door een tussenpersoon, een oud-collega van de ex-directeur.

Tussenpersoon

De Key kocht de grond voor 25,9 miljoen euro van de tussenpersoon, terwijl die het slechts twee weken eerder voor 22,6 miljoen had gekocht. De ex-directeur zou voor de Raad van Commissarissen hebben verzwegen dat de tussenpersoon bij de deal betrokken was. Onduidelijk is of hij zelf aan de zaak heeft verdiend.

De man is de oud-directeur van De Principaal, de afdeling projectontwikkeling van De Key. Naast hemzelf zou ook een andere oud-directeur, zijn leidinggevende, betrokken zijn geweest bij de frauduleuze transactie. De Key ontsloeg beiden vorig jaar op staande voet en deed aangifte tegen hen van fraude.

Opspraak

De afgelopen jaren raakten meer directeuren van woningcorporaties in opspraak wegens frauduleuze handelingen. Een van hen is Hubert Möllenkamp, oud-directeur van de Amsterdamse woningstichting Rochdale.

Hij zou zichzelf onder meer te veel pensioengeld hebben toegekend en verantwoordelijk zijn voor onzakelijke vastgoedtransacties. In een procedure die momenteel loopt, eist Rochdale 6 miljoen euro van hem terug.