DEN HAAG - Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) gaat bekijken of het mogelijk is de verwijderingsbijdrage voor grote witgoedapparaten, zoals wasmachines en ijskasten, versneld af te schaffen.

Als dat niet lukt, onderzoekt hij de mogelijkheid om deze heffing op nul te zetten, waardoor deze feitelijk ook wordt afgeschaft.

Atsma deed de toezegging donderdag in de Tweede Kamer aan de SP en de VVD in een debat over afval. Begin dit jaar werd de verwijderingsbijdrage op kleinere elektronische apparaten al afgeschaft.

Maar die op de grotere witgoedapparaten zal nog in stand blijven tot 2013. Volgens Atsma komt dat doordat Europese wetten Nederland verbieden de heffing nu al af te schaffen.

Mogelijkheden

Atsma gaat toch informeren naar de mogelijkheden. ''Ik denk niet dat het mogelijk is, maar we zullen het snel horen uit Brussel'', aldus de bewindsman.

De verwijderingsbijdragen hebben over de jaren honderden miljoenen euro's opgebracht. Met dit geld wordt de recycling van de apparatuur geregeld. Omdat de reserves de laatste jaren flink zijn opgelopen, werd eerder al besloten dat de verwijderingsbijdrage kan worden afgeschaft.