FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft het belangrijkste rentetarief op 1 procent. Dit maakte de ECB donderdag, na afloop van de maandelijkse rentevergadering, bekend.

Economen hadden verwacht dat de rente op 1 procent zou blijven. De rente staat al bijna twee jaar op dit historisch lage niveau.

De ECB zal in april mogelijk het rentetarief verhogen. Dit zei ECB-president Jean-Claude Trichet donderdag in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit van de bank.

Trichet zei dat de inflatiedruk de afgelopen maand is toegenomen en zei ''sterk waakzaam'' te zijn op de ontwikkelingen.

Hij voegde eraan toe dat het mogelijk is dat de ECB een renteverhoging zal doorvoeren, maar dat dit niet zeker is.

Inflatie

De inflatie in de eurozone is de afgelopen maand opgelopen tot 2,4 procent op jaarbasis, tegen 2,3 procent in januari. Dit is boven de bijna 2 procent die de ECB als doel hanteert.

De ECB verwacht dat de inflatie de rest van het jaar boven de 2 procent zal blijven. Dit is vooral een gevolg van de opgelopen grondstoffenprijzen.

Druk

De afgelopen tijd is de opwaartse druk op de grondstoffenprijzen verder toegenomen door de opstand in de Arabische wereld en vooral Libië. De olieprijs steeg onlangs tot boven de 100 dollar per vat ruwe Amerikaanse olie.

Trichet zei dat de ECB wil voorkomen dat deze stijgingen ertoe leiden dat andere prijzen, en vooral lonen, gaan stijgen. Een renteverhoging is het belangrijkste instrument dat de ECB daarbij heeft.

De gedachte is dat een hogere rente leidt tot een vertraging van de groei van de hoeveelheid geld in de economie. Dit remt de inflatie.