OSS - Het Amerikaanse moederbedrijf van MSD-Organon, Merck, is toch bereid om de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling in Oss deels te behouden. Merck steunt een plan van het management in Oss, waardoor 475 van de duizend banen behouden kunnen blijven.

De banen die in het Plan B overeind blijven, krijgen wel een andere invulling dan nu het geval is, zo meldde MSD donderdag. De onderzoekers van Organon zouden de wereldwijde activiteiten van Merck gaan ondersteunen, met nadruk op de opkomende markten.

De vakbond en de raad van commissarissen (rvc) hebben veel kritiek. Aranka Ouwehand van FNV Bondgenoten vindt de status van het nieuwe plan veel te vaag.

''Het heeft te veel slagen om de arm.'' Rvc-voorzitter Paul Brons had er eveneens geen goed woord voor over. ''Dit heeft niets meer met innovatie te maken'', aldus Brons.

Overname

De vakbond en de rvc geven de voorkeur aan een overnameplan waarover de afgelopen tijd gesproken is, maar dat vorige maand is afgewezen door MSD. Zij vinden dat de overnamepartij in kwestie, waarvan de naam strikt geheim gehouden wordt, geen serieuze kans heeft gekregen.

Vrijdag bepleiten zij samen met de ondernemingsraad voor de rechtbank in Amsterdam dat MSD deze gesprekken een tweede kans moet geven.

Afzwakken

Vorige maand maakte MSD ook al bekend de reorganisatie te willen afzwakken. Op de productieafdeling wil het bedrijf het aantal ontslagen terugdringen van 775 tot maximaal 375.

De ondersteunende functies worden op een later tijdstip gereorganiseerd. Eerder is aangekondigd dat daar ongeveer 250 banen vervallen.