OTTAWA - De zwakkere Duitse economie heeft even voor discussie gezorgd tijdens de bijeenkomst van de belangrijkste industrielanden (G7) in de Canadese hoofdstad Ottawa.

De gastheer, de Canadese minister van Financiën P. Martin, verklaarde tijdens het diner dat de Europese economie verbeteringen begint te vertonen, afgezien dan van de Duitse. Die bestempelde hij als "langzaam".

De president van de Duitse centrale bank E. Welteke reageerde op de woorden van Martin door zich voorzichtig optimistisch uit te laten over de economie van zijn land.

De Duitse regering werd nog eind januari door de Europese Unie berispt voor het oplopende begrotingstekort. Welteke zei nog een paar positieve signalen nodig te hebben, voordat hij erop vertrouwt dat de Duitse economie weer op de goede weg is.

Onderwerpen

De afgevaardigden van de zeven rijkste en meest geïndustrialiseerde landen, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittanië, Italië, Japan en de VS, lieten tijdens het diner vooral hun licht schijnen over wereldwijde economie. Er werden geen concrete beslissingen genomen.

Naast de Duitse economie waren de aanhoudende recessie in Japan, de crisis in Argentinië, de gevolgen van de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten en de ontwikkeling van de Russische economie onderwerp van gesprek.

Er werd nog wel afgesproken de krachten meer te bundelen om de Japanse economie er bovenop te helpen. Martin omschreef de Japanse economie als de "zorgwekkendste" van de zeven rijkste landen.

Gezamenlijk

Ook werd de noodzaak van een gezamenlijke bestrijding van het internationaal terrorisme nog eens benadrukt. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën P. O'Niel is sinds de aanslagen in totaal 104 miljoen dollar geblokkeerd op bankrekeningen in 149 landen, die leiden naar militante groepen.

Verder zal Argentinië door de G7 aangemoedigd worden vooral mee te werken aan de programma's van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Extra inspanningen voor de opbouw van de Argentijnse economie zijn door de zeven rijkste landen niet toegezegd.