AMSTERDAM – Portugal zal “binnen een paar weken” noodkredieten van de Europese Unie nodig hebben om zijn schuldenlast te kunnen dragen. Dat meldt persbureau Bloomberg woensdag.

Daarmee zou het Zuid-Europese land in de voetsporen treden van Griekenland en Ierland, zegt de chief investment officer van Axa Investment Managers tegen het persbureau.

“De rentetarieven zijn simpelweg te hoog”, zegt hij. De Portugese 10-jaarse staatsrente was op 10 februari gestegen tot 7,64 procent, het hoogste percentage sinds de introductie van de euro in 1999. Momenteel koerst de staatsrente rond de 7,45 procent.

Griekenland moest 17 dagen nadat de staatsrente de grens van 7 procent doorbrak, aankloppen bij de EU en het Internationaal Monetair Fonds voor financiële noodhulp. Ierland hield het nog bijna een maand uit met dat rentepercentage.

Spanje

Portugal heeft de afgelopen tijd diverse maatregelen genomen in een poging het vertrouwen van de markt terug te winnen. Het land verhoogde belastingen en kondigde forse bezuinigingen aan.

Over buurland Spanje is Axa positiever. Axa heeft er “redelijk vertrouwen” in dat het land zich door de moeilijke tijd kan slaan.

S&P

Naast Axa waarschuwt ook kredietbeoordelaar Standard & Poor's dat Portugal een beroep moet doen op Europese noodfonds. De waarschuwing komt vóór een bespreking tussen de Duitse bondskanselier Merkel en de Portugese José Sócrates op woensdag.