ZOETERMEER - Nederlandse bedrijven hebben in februari de productie flink opgevoerd. Het aantal nieuwe orders steeg eveneens, en ook de werkgelegenheid nam opnieuw toe.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse vereniging van inkoopmanagers (Nevi).

De zogenoemde PMI-inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie kwam in februari uit op 60,7, de hoogste stand sinds de Nevi bijna tien jaar geleden met het onderzoek begon. In januari stond de index nog op 57,5. Een stand boven de vijftig wijst op een stijging van de industriële activiteit; een score daaronder duidt op een daling.

Een toename van nieuwe orders stuwde in februari de productie. Onder meer de orderinstroom vanuit het buitenland toonde een sterke stijging. In het bijzonder vanuit Duitsland kregen Nederlandse bedrijven meer opdrachten.

Prijsdruk

De productiebedrijven kregen wel te maken met een stevige prijsdruk. Meer dan 73 procent van alle respondenten meldde hogere inkoopkosten. Daarbij ging het met name om basismetalen en brandstof. Ook de verkoopprijsinflatie bereikte een recordniveau, maar bleef achter bij de inkoopprijzen, aldus de Nevi.

Het is volgens de Nevi al de twintigste achtereenvolgende maand dat het productievolume toeneemt. De werkgelegenheid in de productiesector nam voor de tiende achtereenvolgende maand toe.