AMSTERDAM - Het aantal faillissementen in Nederland zal dit jaar naar verwachting met 5 procent afnemen ten opzichte van 2010. Dat betekent dat 8040 bedrijven bankroet gaan, voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes op basis van wereldwijd onderzoek.

In 2010 daalde het aantal faillissementen met 9 procent ten opzichte van het recordjaar 2009. De voorspelde daling in 2011 staat gelijk aan het wereldwijde gemiddelde, de Global Insolvency Index.

Grootste stijger is Griekenland. Daar zullen dit jaar naar verwachting 20 procent meer bedrijven de deuren moeten sluiten. Ook in Rusland stijgt het aantal faillissementen nog flink.

Daar gaat het om een verwachte toename van 9 procent ten opzichte van 2010.

Hongarije

''Het gaat in Rusland om 18.200 bedrijven die de deuren zullen sluiten. Dit heeft natuurlijk weerslag op de totale economie'', aldus Euler-Hermes-directeur Walter Toemen. ''Gelukkig zijn er ook landen met een sterke daling van het aantal faillissementen. Zo zakt Hongarije met 24 procent en Taiwan met 15 procent.

Het positieve is dat het risico om terug te vallen in een nieuwe recessie volgens Toemen bijna compleet van de baan is. Het wereldwijde aantal faillissementen neemt zelfs met een procentpunt af.