PEKING - China zal de komende jaren mikken op een economische groei van 7 procent. Dat zei premier Wen Jiabao zaterdag tijdens een chatsessie.

''In het vijfjarenplan hebben we besloten tot een economische groei van 7 procent'', aldus de premier.

De doelstelling van Wen is lager dan de gebruikelijke 8 procent. Peking heeft altijd gesteld dat 8 procent het minimum is om sociale onrust in het land te voorkomen.

Demonstraties

Wen sprak via internet met zijn bevolking, voorafgaand aan mogelijke demonstraties in grote steden. Daartoe is via internet opgeroepen in navolging van de betogingen in de Arabische wereld.

In 2010 groeide de Chinese economie 10.3 procent, ondanks de wereldwijde economische crisis. Peking heeft een aantal maatregelen genomen om de economische groei wat te temperen uit angst voor oververhitting. Daardoor zijn de huizenprijzen gestegen, evenals de inflatie.

Inflatie in toom

Wen stelde in de chatsessie verder dat hij de inflatie in toom kan houden. Daarmee schoof hij de internationale zorgen over inflatie in de op een na grootste economie ter wereld terzijde.

Ondanks een reeks maatregelen, waaronder drie verhogingen van de rente, blijft de inflatie in China hoog, 4,9 procent.

Het parlement zal over een week stemmen over het komende vijfjarenplan, dat geldt voor 2011-2015. Het is zeer ongebruikelijk dat het parlement niet instemt met plannen van de overheid.