Sony en Bertelsmann definitief samen in muziek

NEW YORK - Sony en Bertelsmann gaan hun muziekdivisies Sony Music en BMG samenvoegen. Beide ondernemingen maakten vrijdag een definitief akkoord bekend nadat vorige maand al een intentieverklaring was ondertekend. Zowel het Japanse Sony als Bertelsmann krijgt 50 procent van de aandelen van het nieuwe Sony BMG.

De fusie heeft vooral defensieve intenties. Door de algehele malaise in de muziekindustrie is krachtenbundeling onontkoomboor, aldus analisten. Zo kost het via internet illegaal kopiëren van muziekbestanden de muziekuitgevers veel omzet.

Ook EMI is op zoek naar een partner. Het Britse muziekconcern zag onlangs een overname van Warner Music mislukken. De samenvoeging moet nog worden goedgekeurd door mededingingsautoriteiten in Washington en Brussel.

Sony BMG wordt de op een na grootste muziekgroep ter wereld, achter Universal Music en heeft zijn hoofdkantoor in New York. Beroemde artiesten als Bruce Springsteen, Christina Aguilera, Britney Spears, Beyonce Knowles en Michael Jackson komen nu in een stal.

Tip de redactie