AMSTERDAM - De koopkrachtstandaard van inwoners van Groningen behoort tot de hoogste binnen Europa. De Groningers komen op de vierde plaats in een lijst van het Europese statistiekbureau Eurostat, die gebaseerd is op cijfers over 2008.

De koopkrachtstandaard (Purchasing Power Parity) in Groningen bedraagt 198 procent van het Europees gemiddelde. De koopkrachtstandaard, ook wel levensstandaard genoemd, is het bruto binnenlands product per inwoner, waarbij rekening gehouden wordt met de hoogte van de prijzen in de betreffende regio.

Het centrum van Londen voert met 343 procent de lijst aan, gevolgd door Luxemburg en Brussel. Hamburg en Praag staan op de vijfde en zesde positie. In de top 20 zijn verder de Nederlandse regio's Utrecht en Noord-Holland te vinden.

Bulgarije

De laagste koopkrachtstandaard is te vinden in regio's in Bulgarije en Roemenië. In het Bulgaarse Severozapaden blijft de levensstandaard steken op 28 procent van het Europees gemiddelde. In totaal komen 64 gebieden niet boven de 75 procent van het gemiddelde uit.

Van de 40 regio's of provincies die boven de 125 procent van het gemiddelde uitkomen, zijn er tien te vinden in Duitsland, vijf in Nederland en vier in zowel Oostenrijk als het Verenigd Koninkrijk. De grootstedelijke gebieden scoren het best.

Het statistiekbureau tekent wel aan dat de levensstandaard in sommige regio's wordt beïnvloed door forensen. Hierdoor wordt de productie opgevoerd tot een niveau dat niet door de inwoners alleen kan worden bereikt.