NAARDEN - Stork verwacht dat het de komende 25 jaar tot 5 miljard dollar aan opdrachten voor de Joint Strike Fighter (JSF) binnenhaalt. Dat is bijna de helft van de ruim 10 miljard dollar die het Nederlandse bedrijfsleven verwacht om te zetten in zijn bijdrage aan de ontwikkeling en productie van de opvolger van de F-16.

De onderneming baseerde zijn prognose vrijdag op de bouw van vliegtuigen tot 2028. Voor Stork betekent dit de grootste opdracht in het 175-jarig bestaan van de onderneming. Het bedrijf mikt op de ontwikkeling en productie van vleugel- en staartonderdelen, deuren en bekabeling, maar ook op het gedeeltelijk onderhoud van de Amerikaanse vliegtuigen.

De Nederlandse Staat draagt ruim 800 miljoen dollar bij aan de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig. Het bedrijfsleven betaalt hiervan vanaf 2006 een deel terug in de vorm van 3,5 procent van de gerealiseerde omzet.

Een woordvoerder van Stork wees erop dat het besluit van het kabinet een opsteker is voor de Nederlandse luchtvaartindustrie. "Dit rekent voorgoed af met het Fokkertrauma." Hiermee verwees hij naar het faillissement in 1996 van de ooit zo trotse vaandeldrager van de Nederlandse luchtvaartindustrie. Stork nam later onderdelen over van het failliete bedrijf.

Stork krijgt de opdrachten van het Amerikaanse Lockheed Martin, dat de JSF ontwerpt. Het concern is al vanaf 1997 betrokken bij het voorontwerp van de straaljager. Het denkt dat het Nederlandse bedrijfsleven 5 procent van de totale productie voor zijn rekening neemt.

Stork verwacht enkele honderden mensen extra aan te moeten nemen, al is het volgens de woordvoerder 'niet makkelijk' om goed personeel te vinden. Bij Stork Aerospace, het luchtvaartonderdeel van Stork, werken 3500 mensen, voornamelijk in Nederland. Het heeft vestigingen in Hoogeveen, Papendrecht en Woensdrecht. In 2000 realiseerde het een omzet van 584 miljoen euro van de totale omzet van 2,6 miljard euro van Stork.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werd het nieuws over de keuze voor de JSF, dat vlak voor sluiting bekend werd, positief ontvangen. De koers van het aandeel Stork steeg 2,75 procent.