NEW YORK - De effectenbeurs van New York is vrijdag hoger gesloten na vijf dagen van neergaande lijn. De Dow-Jonesindex eindigde 118,80 punten (1,23 procent) hoger op 9744,24. De Nasdaq, gedomineerd door technologiefondsen, steeg 36,77 punten (2,06 procent) op 1818,88.

Veel fondsen gingen in de middag omhoog, nadat koopjesjagers zich op de beursvloer hadden gemeld. Een krachtig herstel zit er volgens handelaren voorlopig niet in. Beleggers in de Verenigde Staten zijn nog steeds bezorgd over het schandaal bij energieconcern Enron. Zij vrezen dat bij meer Amerikaanse bedrijven boekhoudkundige onregelmatigheden aan het licht komen.

De Dow werd vooral gesteund door financiële waarden als JP Morgan (plus 3,5 procent) en Citigroup (plus 3,2 procent). Honeywell bungelde onderaan met een verlies van 3,5 procent. Een dochteronderneming heeft een asbestzaak verloren. Het moet een claim van 53,5 miljoen dollar uitbetalen aan de familie van een slachtoffer. Andere maatschappijen die met asbest te maken hebben, vielen daarop ook terug.

Tyco sloot 6,5 procent hoger, dat betekende voor de derde opeenvolgende dag winst. Het conglomeraat raakte maandag in opspraak, omdat het in de afgelopen drie jaar voor 8 miljard dollar aan overnames verzwegen bleek te hebben. Het aandeel verloor daarop in twee dagen bijna 40 procent, maar steeg vervolgens weer gestaag na gerustsstellende woorden van de directie.

De euro bleef onveranderd ten opzichte van de dollar. Aan het einde van de handelsdag in New York noteerde de Europese munt ,8730 dollar, exact gelijk als aan het slot in Amsterdam.