Meer Nederlanders op vakantie, wel met hand op de knip

LEIDSCHENDAM - De recessie, de oorlog in Irak en de besmettelijke longziekte SARS hebben Nederlanders er niet van weerhouden vakantie te vieren. In de periode 1 oktober 2002 tot en met 30 september 2003 zijn meer mensen op reis gegaan in vergelijking met een jaar eerder. Wel bleken Nederlanders meer de hand op de knip te houden en is het aantal tripjes per persoon gedaald.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers uit het Continu Vakantie Onderzoek (CVO) van het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme (NRIT), onderzoeksbureau TNS NIPO en Toerisme Recreatie Nederland (TRN). Bijna 82 procent van de Nederlanders is in de onderzochte periode tenminste één keer op vakantie geweest. Daarmee komt het aantal toeristen op 12,5 miljoen, tegen 12,3 miljoen een jaar eerder.

De vakantiegangers gingen echter minder vaak weg: gemiddeld 2,8 keer. Daarmee bedroeg het totaal aantal vakanties 34,6 miljoen. Dat is een daling van ruim 900.000, ofwel 3 procent, ten opzichte van een jaar eerder. Verder gaven volgens CVO-directeur K. van der Most Nederlanders gemiddeld 2 procent minder uit aan hun vakantie.

In totaal brachten Nederlanders 18,1 miljoen vakanties in eigen land door; een daling van 3 procent. Daarmee is de verwachting van promotieorganisatie TRN niet uitgekomen. De koepelorganistie voor toeristische- en recreatieve ondernemers had eerder dit jaar voorspeld dat meer Nederlanders hun vakantie in eigen land zouden doorbrengen wegens het mooie zomerweer en de ontwikkelingen in het buitenland, die een vakantie over de grens minder aantrekkelijk zouden maken. Alleen de Nederlandse kust- en watersportgebieden, de Veluwe(rand), Twente, Salland en de Vechtstreek wisten iets meer gasten te trekken.

Nederlanders brachten bijna 16,5 miljoen vakanties over de grenzen door; 2 procent minder dan een jaar eerder. Frankrijk bleef ondanks een daling van 12 procent de favoriete bestemming van Nederlanders met in totaal 2,9 miljoen vakanties. Van der Most: "De hitte in Zuid-Europa lijkt vooral Frankrijk parten te hebben gespeeld, omdat in de populairste vakantiebestemmingen bosbranden uitbraken. Vooral de Ardèche en de Provence zijn minder bezocht."

Verder bleek Turkije wederom een grote groeier. "Mede door het stunten met prijzen heeft dit land zijn positie weer weten te verbeteren en heeft nu 4 procent van de buitenlandse vakantiemarkt in handen", stelde Van der Most. Naar Turkije vertrokken 710.000 Nederlanders, tegen 620.000 een jaar eerder.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie