Chipkaart vervangt strippenkaart

AMSTERDAM - Vanaf volgende week zal een elektronisch vervoersbewijs in het Openbaar Vervoer worden ingevoerd. De OV-chipkaart moet op den duur strippenkaarten en treinkaartjes volledig vervangen. Het saldo op het elektronische vervoersbewijs is automatisch oplaadbaar, net zoals de zogenoemde chipknip en te gebruiken in trein, bus, tram en metro. De vervoersbedrijven NS, Connexxion, RET, HTM en GVB hebben samen de kaart ontwikkeld.

Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat zal zaterdag het nieuwe reis- en betaalsysteem voor de OV-chipkaart in gebruik nemen in Amersfoort bij Trans Link Systems, het bedrijf dat de kaart produceert. Volgens de minister zal de chipkaart waarschijnlijk vanaf 2006 verplicht worden gesteld.

Door de chipkaart hoeft men niet meer in de rij te staan voor een kaartje. De minister verwacht dat agressief gedrag in het vervoer afneemt, omdat 60 procent van de conflicten die nu voorkomen, onstaan bij kaartcontrole. Tevens zullen vervoersbedrijven over meer precieze reisinformatie beschikken, wat de dienstverlening ten goede moet komen. Jaarlijks besteden reizigers 2,2 miljard euro aan openbaar vervoer en leggen gezamenlijk 24 miljard kilometer af.

Tip de redactie