REYKJAVIK - De IJslandse president Olafur Grimsonn tekent het akkoord over de terugbetaling van de Icesave-schulden aan Nederland en Groot-Brittannië voor de tweede maal niet.

Dat werd zondag bekend. Grimsonn gaf aan dat er zo snel als mogelijk weer een nieuw referendum over Icesave zal plaatsvinden.

De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir gaf aan erg teleurgesteld te zijn door de beslissing van Grimsson en de oproep tot een nieuw referendum.

Het is de tweede keer dat Grimsson zijn veto uitspreekt over een akkoord over Icesave. Hij weigerde een eerste akkoord te tekenen waarna het in een referendum aan de bevolking werd voorgelegd.

In de volksraadpleging van maart stemde een meerderheid tegen. Daarna begonnen nieuwe onderhandelingen tussen de drie landen. Eind vorig jaar bereikten ze een nieuwe overeenkomst.

Nieuwe afspraken

De IJslandse regering maakte nieuwe afspraken om al het geld dat is voorgeschoten van zeker 320.000 Britse en Nederlandse spaarders bij de omgevallen IJslandse internetspaarbank te compenseren.

In deze nu door de president afgekeurde deal zou IJsland Nederland een vaste rente betalen van 3,0 procent. Die rente is een stuk lager dan de eerder afgesproken 5,5 procent, maar nog wel kostendekkend.

3,8 miljard euro

IJsland zou in juli 2016 met betalen beginnen en moest daarmee voor 2046 klaar zijn. In totaal gaat het om 3,8 miljard euro, waarvan 1,3 miljard terug moet naar Nederland. Icesave viel in oktober 2008 om op het hoogtepunt van de financiële crisis.

Vorige week stemde het IJslandse parlement in met deze overeenkomst. In het parlement waren 44 stemmen voor en zestien tegen. Drie leden onthielden zich van stemming.

Tweede akkoord

Het tweede akkoord van de IJslandse regering met Nederland en Groot-Brittannië over de terugbetaling van de Icesave-schulden was beter dan de eerste overeenkomst. Dat geeft Grimsson toe.

Tijdens het vorige referendum bleek een grote meerderheid van de circa 200.000 IJslandse stemmers fel tegen het Icesave-betalingsplan. Grimsson zei dat het huidige parlement dat instemde met de nieuwe deal, niet verschilde met het parlement dat de originele overeenkomst goedkeurde.

Zij hadden volgens de president in de tussentijd geen nieuw mandaat gekregen om zelfstandig over de kwestie te beslissen.

''Ik heb daarom, op basis van artikel 26 van de grondwet, het wetsvoorstel verwezen naar een referendum'', aldus Grimsson. Het is volgens hem fundamenteel dat het volk ''de wetgevende kracht uitoefent in het Icesave-dispuut''

De Jager

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) wil van de IJslandse regering horen hoe ze het besluit van de IJslandse president duidt.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën in Den Haag wijst er zondag in een reactie op dat de onderhandelingen met IJsland over de terugbetaling zijn afgerond, en dat het verder afwacht hoe de IJslanders intern hun besluitvorming afronden.

Geneuzel

Volgens CDA-Tweede Kamerlid Elly Blanksma lijkt het in IJsland op ''procedureel geneuzel''. Ze vraagt zich af met welk mandaat de IJslandse onderhandelaars op pad zijn gegaan. De besluitvorming is verder aan IJsland maar wat haar betreft kan er maar één uitkomst zijn: ''Linksom of rechtsom, het geld moet worden terugbetaald.''

Ook voor VVD-Kamerlid Mark Harbers is dat het enige mogelijke eindresultaat. De VVD koppelt, net als vorig jaar, de terugbetaling nadrukkelijk aan de IJslandse wens om toe te treden tot de Europese Unie. Harbers vestigt zijn hoop op de bevolking die tegemoet is gekomen in de laatste terugbetalingsregeling en volgens hem daarom wellicht wel zo verstandig is om in te stemmen.