AMSTERDAM - De vrees dat bedrijven in de Verenigde Staten ook dit jaar niet echt hun resultaten zien verbeteren, drukte vrijdag de stemming op de Europese effectenbeurzen. De schade was echter vrij gering. In Amsterdam verloor de AEX-index 2,73 punten (0,56 procent) op een slot van 481,95 punten.

Bekijk video

Cisco, maker van netwerkapparatuur, gaf woensdag de aanzet tot de gereserveerde stemming. Het Amerikaanse bedrijf toonde zich onverwacht terughoudend over 2002. Telecomconcern WorldCom bleek een dag later evenmin optimistisch.

De belangrijkste slachtoffers vielen vrijdag in de halfgeleiderhoek. "Als het in de telecom minder gaat, gaat het waarschijnlijk ook bij de mobiele telefonie minder. Nokia, Ericsson en Motorola bestellen dan waarschijnlijk minder chips voor hun mobieltjes", schetste een analist.

Verliezen

Van de AEX-fondsen boekten Philips (een belangrijke chipproducent) en ASM Lithography (chipmachinemaker) dan ook grote verliezen. Zwaargewicht Philips leverde 2,7 procent in op 29,35 euro, ASML 7,4 procent op 20,56 euro. Branchegenoten BE Semiconductor (- 2,35 procent) en ASM International (- 4,5 procent), beide middelgrote fondsen, hadden het eveneens moeilijk.

Elders op de Amsterdam beurs werd de handel in Prolion na een dag hervat. De producent van de melkrobot vroeg donderdag uitstel van betaling aan, maar presenteerde tegelijk een reddingsplan. Toch deden beleggers het aandeel in de verkoop en ging Prolion 25,5 procent naar beneden tot 50 eurocent.

Andere beurzen beter

De andere beurzen in Europa deden het wat beter dan Amsterdam. De FTSE-index in Londen sloot vrijwel onveranderd en de CAC-index in Parijs boekte een magere winst van 0,1 procent. Op de beurs in Frankfurt, die pas om 20.00 uur sluit, was de DAX-index aan het eind van de middag 0,2 procent hoger.

In Parijs had Dassault, de bouwer van het gevechtsvliegtuig Rafale, flink te lijden onder de keuze van de Nederlandse regering voor de Amerikaanse Joint Strike Fighter. De koers kwam bijna 3,5 procent lager te staan. Het verlies was bij het sluiten van de beurs geslonken tot 2 procent.

Op de valutamarkten steeg de koers van de euro tot ruim boven de ,87 dollar. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,8730 dollar genoteerd tegen 0,8675 op donderdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling was met 0,6155 pond vrijwel onveranderd.