OSS - Gesprekken met verschillende externe partijen over een mogelijke overname van farmaceutisch bedrijf MSD, het voormalige Organon, hebben niets opgeleverd. MSD maakte dit woensdag bekend.

De farmaceut onderzoekt sinds vorig jaar de mogelijkheden om banenverlies te voorkomen toen de Amerikaanse eigenaar Merck een grootscheepse reorganisatie aankondigde.

De ondernemingsraad van MSD/Organon, de raad van commissarissen en de vakbonden zijn zeer verontwaardigd dat de onderhandelingen over een overname van farmaceutisch bedrijf MSD, het voormalige Organon, ''eenzijdig zijn afgebroken''.

Zij stappen naar de rechter om in een kort geding naleving te vorderen van afspraken die zij maakten met Merck en de directie van MSD/Organon over het verkennen van alternatieven van het eerder aangekondigde massa-ontslag.

Kansrijk plan

''Wij betreuren in hoge mate dat een kansrijk extern plan waarbij recht wordt gedaan aan behoud van werkgelegenheid, kennis en continuïteit, op het allerlaatste moment is afgewezen door Merck US in New Jersey'', meldden zij in een persbericht.

msd
Personeel van MSD heeft woedend gereageerd op het besluit om het bedrijf niet te verkopen. Foto: ANP

Volgens voorzitter Paul Brons van de raad van commissarissen lag er een prachtige deal op tafel.  Aan alle criteria die moederbedrijf Merck stelde, was voldaan en de verbazing was dan ook enorm toen hij zondag hoorde dat de allerhoogste baas van Merck ineens de stekker uit het plan trok, zo zei Brons woensdag in een toelichting op het nieuws.

Belazerd

De president-commissaris voelt zich 'belazerd'. Merck heeft nota bene zelf de onderhandelingen gevoerd en alle partijen waren enthousiast. ''De onderhandelaar heeft het fantastisch gedaan'', oordeelt Brons.

MSD zou in Oss - weliswaar iets afgeslankt - doorgaan met alle activiteiten, van productie tot verkoop en onderzoek en ontwikkeling.

Onderzoeksafdeling

Het moederbedrijf van MSD besloot afgelopen zomer de onderzoeksafdeling in Nederland naar Amerika te verplaatsen en de productieafdeling en ondersteunende diensten te reorganiseren. Hierdoor komen 2175 van de 4500 banen te vervallen, waaronder duizend hoogopgeleide onderzoekers.

Onder druk van onder meer de raad van commissarissen van Organon werd in de nazomer voorlopig een halt toegeroepen aan de reorganisatieplannen.

Van der Hoeven

Maria van der Hoeven, destijds demissionair minister van Economische Zaken, drong in een persoonlijk gesprek met de top van Merck in de Verenigde Staten aan op een goede oplossing voor Organon.

Tijdens een onderzoeksperiode van een half jaar hebben de betrokken partijen verschillende alternatieven voor de vestigingen in Oss en Schaijk bekeken.

MSD-Organon concludeert dat dit ''helaas geen haalbaar extern alternatief heeft opgeleverd'' voor een herstructurering van de onderzoeksactiviteiten. Het bedrijf heeft alle medewerkers woensdag van deze uitkomst op de hoogte gesteld.

Teleurstellend

''De onderzoeksperiode was complex en is constructief en in nauwe samenwerking met alle partijen verlopen. De uitkomst is dan ook teleurstellend en moeilijk voor ons'', zei directievoorzitter Joep Pluymen van Organon en Organon BioSciences.

Hij voegde eraan toe dat MSD-Organon nu kijkt naar interne mogelijkheden om wellicht een deel van de onderzoeksafdeling te kunnen behouden. In dit scenario denkt het bedrijf aan de vorming van een klein 'center of excellence' binnen het bedrijf.

Het bedrijf benadrukt dat er geen garantie is voor succes, maar hoopt in de komende weken de analyse te kunnen afronden. ''Het nieuws van vandaag lost de onzekerheid waarin veel collega's verkeren helaas niet op. Maar we blijven ons inzetten om constructieve oplossingen te onderzoeken'', zei Pluymen.