AMSTERDAM - De vraag naar kantoorruimte zal dit jaar hoger uitvallen dan vorig jaar het geval was. Dat zou het einde betekenen van de dalende trend die al sinds 2006 te zien is. Dat voorspelt NVM Business dinsdag.

De makelaarsvereniging baseert zich op het herstel van de Nederlandse economie en het toenemende vertrouwen van beleggers in de kantorenmarkt. Beleggers uit binnen- en buitenland kochten in 2010 voor ongeveer 1,67 miljard euro aan kantoren, tegenover 1,35 miljard een jaar eerder.

Volgens NVM Business blijft de leegstand van kantoorruimte wel een belangrijk aandachtspunt. Deze is in 2010 tot een recordhoogte gestegen. De leegstand kan het beste bestreden worden door kantoren te slopen of een andere bestemming te geven.

Verhuur

De verhuur van kantoren liet vorig jaar een lichte daling zien. In totaal werd op de zogenoemde vrije markt ongeveer 1,16 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte verhuurd.

Vooral in de tweede helft werd relatief veel kantoorruimte aan de man gebracht. Opvallend is volgens NVM Business dat er in vergelijking met het voorgaande jaar veel meer vraag naar nieuwbouw was. Regionaal waren er wel grote verschillen te zien.

Er kwam opnieuw veel ongebruikte kantoorruimte bij. Een groot deel van de kantoorgebruikers die vorig jaar verhuisden, heeft gekozen voor een kleiner pand.

Hierdoor is het aanbod in 2010 gestegen met ongeveer 520.000 vierkante meter. In totaal stond halverwege het jaar ongeveer 14 procent van de totale kantorenvoorraad te huur of te koop.