AMSTERDAM – De Britse bank Barclays keert recordsalarissen uit aan zijn werknemers. Dit meldt The Sunday Times op basis van anonieme bronnen. Onlangs beloofde de bank aan de Britse regering de bonussen te matigen.

Barclays omzeilt de afspraak met de Britse regering door de bonussen daadwerkelijk te verlagen, maar de salarissen te verdubbelen, volgens de Britse zondagskrant.

De zakenbank van Barclays, Barclays Capital, zal naar verwachting 30 procent minder winst maken, maar de totale salariskosten blijven hetzelfde. Ongeveer 40 procent van de omzet van de zakenbank wordt uitbetaald aan het personeel.

Volgens bankdirecteuren gaan de hogere salarissen op lange termijn gevolgen hebben voor het financiële centrum van Londen. “Groot-Brittanië zal minder competitief worden omdat de banken veel hogere vaste kosten hebben. Ze willen geen hogere salarissen betalen, ze werden gedwongen”, aldus een bron.

Miljoenenbonus

Een week geleden kwam de topman van Barclays, Bob Diamond, al in het nieuws om zijn miljoenenbonus. Diamond, pas aangetreden als topman in januari 2011, krijgt waarschijnlijk een bonus van 9 miljoen pond (10,6 miljoen euro). Diamond was eerder directeur van de zakenbank van Barclays.

De Britse banken zijn onlangs met de Britse regering een pact overeengekomen over buitensporige bonussen en kredietverlening. De financiële sector zou meer geld uitlenen aan kleine bedrijven en de bonussen aan medewerkers beperken in ruil voor minder kritiek van de overheid.