AMSTERDAM – Griekenland haalt uit naar de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in reactie op de kritiek op de hervormingen in Griekenland. Dit meldt persbureau Reuters zaterdag.

Vrijdag gaven inspecteurs van de EU en het IMF nog het groene licht voor meer steun aan Griekenland, maar de inspecteurs waren wel kritisch. Griekenland moet sneller de hervormingen doorvoeren en de staatsfinanciën op orde moeten krijgen.

De Griekse regering is niet blij met deze kritiek. “Het gedrag van de officials van de EU, het IMF en de ECB is onacceptabel”, verklaart een overheidswoordvoerder. “Wij hebben niemand gevraagd zich te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden.”

Spagaat

De uithaal van de Griekse regering komt nadat Griekse media de overheid bekritiseerden. Volgens de media moet de overheid meer opstaan tegen de inspecteurs van de EU en het IMF.

De Griekse regering ligt in een spagaat. Aan de ene kant voelt het de druk van onder andere de EU en het IMF om bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Aan de andere kant protesteert het Griekse volk tegen deze bezuinigingen.