BERLIJN - Na dagen van speculatie heeft Axel Weber vrijdag laten weten dat hij eind april opstapt als president van de Bundesbank, de centrale bank van van Duitsland.

Zijn vertrek is een zware slag voor de Duitse ambitie de volgende president van de Europese Centrale Bank (ECB) te leveren.

De 53-jarige Weber was sinds 2004 president van de Bundesbank en zijn termijn liep nog tot april 2012. Maar vrijdag liet hij bondskanselier Angela Merkel weten dat hij eind april stopt. Wie hem gaat opvolgen, zal in de komende weken worden besloten, aldus de Duitse regering.

Weber was tot voor kort de belangrijkste kandidaat om in oktober de Fransman Jean-Claude Trichet op te volgen als president van de Europese Centrale Bank (ECB).

Geen kandidaat

Maar woensdag werd de financiële wereld verrast door berichten dat hij geen kandidaat meer zou zijn. Hij zou zich hebben teruggetrokken vanwege een gebrek aan steun binnen Europa voor zijn kandidatuur. Nu hij is teruggetreden als president van de Bundesbank, is zijn kandidatuur van de baan.

Merkel wilde hem graag op die positie hebben. Haar stem - de Duitse stem - zou dan in Europa luider kunnen klinken. Weber is echter niet onomstreden. Hij is tegenstander van het opkopen van Europese staatsobligaties door de ECB en vindt dat de ECB zich puur op de inflatiebestrijding moet richten.

Waarom Weber opstapt, blijft nog onduidelijk. Hij zou vinden dat hij te weinig steun krijgt van Berlijn. Hardnekkige geruchten willen dat Weber een lucratieve overstap zou willen maken naar Deutsche Bank, de grootste private bank van Duitsland.