ATHENE - Griekenland moet hervormingen sneller doorvoeren om te voorkomen dat het zijn doelstellingen niet haalt. Dat zei het hoofd van de missie die het noodlijdende land afgelopen weken onderzocht, Poul Thomsen, vrijdag.

''Het programma ligt op schema, maar dat blijft niet zo als er geen significante versnelling plaatsvindt'', aldus de afgevaardigde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Grieken hebben wel voldoende vooruitgang geboekt om in aanmerking te komen voor het volgende deel van de noodleningen van het IMF en de EU, ter waarde van 15 miljard euro.

In totaal zijn aan Griekenland voor 110 miljard euro aan noodkredieten toegezegd, onder de voorwaarde dat het land fors bezuinigt en de belastinginkomsten sterk opschroeft. Tot nu toe ontving Griekenland 38 miljard euro aan noodsteun.

Indrukwekkende prestatie

Griekenland heeft het overheidstekort afgelopen jaar met circa 6 procentpunt verlaagd, tot 9,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). ''Een indrukwekkende prestatie'', aldus de onderzoekers.

Om het gat te dichten werd fors gesneden in ambtenarensalarissen en pensioenen en werden diverse belastingen verhoogd. Om een grote slag te slaan, moeten overheidsinstellingen worden geprivatiseerd, stelde Thomsen.

Dat moet ongeveer 50 miljard euro opleveren. Daarvan moet in elk geval 15 miljard euro in de komende twee jaar worden gerealiseerd.

Recessie

Voorlopig bevindt de Griekse economie zich nog altijd in een recessie, die dit jaar naar verwachting leidt tot een krimp van circa 3 procent. Het IMF verwacht dat de economie pas eind 2011 weer stabiliseert.