WASHINGTON - De problemen die hebben gezorgd voor de diepe recessie van de afgelopen jaren steken ook nu weer wereldwijd de kop op en kunnen een nieuwe crisis veroorzaken.

Dat zei de topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Dominique Strauss-Kahn donderdag op een bijeenkomst in Washington.

''Omvangrijke kwetsbare kapitaalstromen, druk op de wisselkoersen en de snelle opbouw van valutareserves staan weer volop in de aandacht. Als we die problemen niet oplossen, kunnen ze de basis vormen voor de volgende crisis'', aldus Strauss-Kahn.

Het internationale monetaire systeem moet daarom op de schop, zei de Fransman. ''Sommige mensen denken dat het huidige systeem goed genoeg werkt. Ik heb een minder rooskleurig beeld.''

Valuta

De IMF-directeur ziet een belangrijke rol weggelegd voor de zogeheten speciale trekkingsrechten (SDR's), de munteenheid die het IMF hanteert voor het betalingsverkeer met zijn lidstaten. Door die valuta breder beschikbaar te maken, worden wisselkoersen minder kwetsbaar en wordt het minder noodzakelijk voor landen om grote reserves op te bouwen, betoogde hij.

In het mandje met valuta's dat de waarde van de SDR's bepaalt, moet volgens Strauss-Kahn ook de Chinese yuan een belangrijke rol gaan spelen. De waarde van de IMF-munt wordt nu bepaald op basis van de dollar, euro, yen en het Engelse pond.