PARIJS - De Duitse autofabrikant Daimler zou ook betrokken zijn bij handel met voorkennis in de zaak rond de Europese onderneming EADS, het moederbedrijf van Airbus.

Dat meldde het Franse persbureau AFP donderdag op basis van een bron bij de Franse justitie. Justitie begint een officieel onderzoek naar Daimler vanwege de zaak, aldus de bron.

De voorkenniszaak rond EADS en Airbus speelt al enkele jaren. Daarbij zijn meerdere voormalige en huidige topbestuurders van EADS verhoord.

Zij zouden in 2006 een groot pakket aandelen hebben verkocht, vlak voordat de koers van Airbus sterk daalde vanwege het uitstellen van de levering van het toestel A380.

Mogelijk had de verkoop plaats met de kennis over het uitstel al voorhanden. Nadat het uitstel bekend was gemaakt, viel de koers van Airbus fors.

Grootaandeelhouder

Daimler is grootaandeelhouder van EADS en bezit via een belang van 15 procent 22,5 procent van de stemrechten in het bedrijf.

De autobouwer wees de beschuldiging van voorkennis donderdag van de hand. ''Een zeer ongebruikelijke zaak en vrijwel niet te begrijpen'', aldus Daimler in een verklaring.

Geruchten dat Daimler van plan zou zijn het resterende belang in EADS binnenkort te verkopen, doen al enige tijd de ronde.