DUBLIN - Allied Irish Banks (AIB) laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de grote fraude die eerder deze week aan het licht kwam. Wie het onderzoek gaat leiden is nog niet bekend, maar het wordt een "eminent en ervaren persoon", zo heeft de bank, de grootste van Ierland, vrijdag laten weten.

Woensdag werd bekend dat een handelaar bij AllFirst, de Amerikaanse divisie van AIB, 750 miljoen dollar heeft verduisterd. Volgens de bank gaat het om complexe optietransacties in yens en dollars, waarbij de handelaar, de Amerikaan John Rusnak, met anderen zou hebben samengespannen.

AIB heeft bij de FBI, de federale politie van de VS, aangifte gedaan. De Amerikaanse centrale banken hebben de zaak ook in onderzoek. AllFirst hoort bij de vijftig grootste banken in de Verenigde Staten en valt onder het toezicht van de centrale banken.

Affaire-Leeson

De bank zegt het te betreuren dat de controles bij AllFirst niet hebben kunnen verhinderen dat er fraude is gepleegd. De zaak roept herinneringen op aan de affaire-Leeson. Bankmedewerker Leeson bracht in 1995 met zijn malversaties de prestigieuze Britse bank Barings aan de rand van de ondergang. Volgens AIB gaat deze vergelijking echter niet op omdat de fraude door Rusnak geen fatale gevolgen heeft.

Het kan nog wel jaren duren voordat de volledige omvang van de fraude aan het licht is gebracht. David Sherwin, de accountant die het onderzoek naar de transacties van Leeson leidde, verklaarde dat een onderzoek wel vijf of zes jaar kan duren. AIB denkt binnen dertig dagen klaarheid te kunnen brengen.

Bezorgdheid

De fraude bij de Ierse bank heeft de bezorgdheid over de financiële controle alleen maar groter gemaakt. Bij het vrijwel omgevallen Amerikaanse energieconcern Enron lijkt de hand te zijn gelicht met de financiële verslaglegging en ook bij andere grote concerns zou de boekhouding niet de werkelijke gang van zaken weergeven.

Het is de vraag of alle financiële transacties - er gaat per dag ,2 biljoen dollar om op de financiële wereldmarkt - goed tegen het licht kunnen worden gehouden. Voor AIB is de zaak des te ernstiger, omdat de bank goed staat aangeschreven. Zij zou een van de meest strenge controlemethodes hanteren. Daar komt bij dat Rusnak volgens AIB-topman Michael Buckley "niet echt een ster was".

Rusnak leek eerder deze week te zijn verdwenen. Voor Nick Leeson was dat aanleiding in een Britse krant te zeggen dat Rusnak zich maar beter aan kon geven. "Er is geen plek op de wereld waar hij niet kan worden gevonden", liet hij weten. Rusnak bleek later gewoon thuis in Baltimore te zitten. Volgens zijn advocaat heeft hij geen geld van de bank gestolen.

/ECONOMIEValutahandelaar verduistert 750 miljoen dollar