PARIJS - Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM gaat haar operationele winstdoelstelling voor het gebroken boekjaar 2010/2011 niet halen.

Het concern zei woensdag bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers onder de verwachting van 300 miljoen euro uit te komen.

In het derde kwartaal van het boekjaar kwam de omzet uit op 5,2 miljard euro, gelijk aan de verwachting van analisten.

De operationele winst bleef steken op 81 miljoen euro, waar marktvorsers gemiddeld hadden gerekend op 128 miljoen euro. Bovendien rekenden analisten op een nettowinst van 24,1 miljoen euro, maar Air France-KLM bleek een verlies te hebben geleden van 46 miljoen euro.

Winterweer

Het concern had in de laatste maand van 2010 erg veel last van het extreme winterweer in verschillende delen van de wereld. De weersomstandigheden in december alleen al drukten naar schatting van het bedrijf de omzet met 70 miljoen euro.

In oktober moest het concern kampen met een staking in Frankrijk van de luchtverkeersleiding. In totaal moest Air France-KLM 6900 vluchten schrappen in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Egypte

Air France-KLM waarschuwde ook dat de omzet in het lopende kwartaal (tot eind maart) door de geopolitieke gebeurtenissen, zoals in Egypte en Tunesië, negatief beïnvloed zal worden.

Bovendien is er sprake van overcapaciteit door het verhoogde aanbod van vluchten door concurrerende luchtvaartmaatschappijen.

Herstel

Het concern benadrukt in het persbericht dat de verschillende eenmalige gebeurtenissen -vulkaanuitbarsting, weersomstandigheden, stakingen en geopolitieke gebeurtenissen- het structurele herstel van Air France-KLM niet in twijfel nemen.

Zo zijn onder meer kostenbesparingen (exclusief brandstof) in lijn met verwachtingen en ziet het aantal boekingen vanaf half maart en verder er goed uit, aldus het bedrijf.